MUNCH. LOVE PHANTOMS & LADY-VAMPIRES

1 h och 36 min - 120 kr
Edvard Munch föddes i Löten i Norge (som då var i union med Sverige) den 12 december 1863 som son till Christian Munch och Laura Catharine Bjølstad.

Edvard växte upp i Kristiania (nu Oslo). När han var fem år gammal dog hans mor i tbc, en syster dog 1877 och en bror gick bort när Munch var liten. En annan yngre syster fick diagnosen sinnessjuk. Efter moderns död uppfostrades barnen av fadern som också sägs ha varit mentalt störd, han satte skräck i dem genom att upprepade gånger säga: ”att om de syndade, på vilket sätt som helst, så skulle de bli dömda till helvetet utan någon chans till att bli benådade”. Fadern dog när Munch var 26 år.

Arton år gammal (1881) började Munch i ”Tegneskolen” men hoppade snart av och anslöt sig istället till en grupp naturalistiska konstnärer. Han hoppade snart av från den gruppen också och engagerade sig i en frigjord avantgardekrets.

Under den här tiden målade han de kända ’Pubertet’ och ’Sjuk flicka’. Vintrarna 1889 till 1892 vistades han i Frankrike där han tog intryck och inspirerades av Paul Gauguin och Vincent van Gogh. Mellan 1892-1908 delade han växelvis sin tid mellan Berlin och Paris. I Berlin umgicks han med bland annat August Strindberg och andra i de bohemaktiga kretsarna och det var under den här tiden som han målade ’Skriet’ ’Kyssen’, och ’Vampyr’.

SAMMANBROTT

Trettiofem år gammal (1898) mötte Edvard Tulla Larsen. De levde ihop under några år men 1902 tog förhållande slut under dramatiska omständigheter, då han i sin upprördhet sköt sig själv i fingret. Dagen därpå sökte han upp sjukhuset för att få hjälp för sin skada. I sjukhusjournalen står det att ’patienten suttit och fingrat på en revolver då ett skott plötsligt gått av’. Det tog flera år för Munch att komma över brytningen med Tulla. Han drack och målade tavlor med sig själv och henne som motiv och som han sedan sågade sönder. Han fick sammanbrott och vårdades en tid på en klinik i Köpenhamn. Han flyttade hem till Norge 1916 och köpte gården Ekely utanför Oslo.

Munch har skapat väggmålningarna som finns i aulan i Oslo universitet. Han arbetade också med grafik, träsnitt, etsningar och litografier utöver målningarna. Från år 1916 levde han isolerad, men var ändå skapande och produktiv ända till sin död.

Edvard Munch (80) gick bort den 23 januari 1944 och begravdes i Vor Frelsers gravlund i Oslo.

Han testamenterade sina konstnärliga arbeten till Oslo stad som hundra år efter hans födelse uppförde Munchmuseet (1963).

Det finns fyra originalversioner av Munchs tavla ’Skriet’. Tre av dessa tavlor ägs av museer och gallerier. Den fjärde ägs av en privat samlare.

KURIOSA

Den 12 februari 1994 stals en av Skriet-versionerna och tjuvarna krävde tre miljoner i lösensumma för tavlan, som kom till rätta efter några månader (tavlan värderades då till 400 miljoner norska kronor).

I augusti 2004 var det dags igen, då två beväpnade män stormade in på museet i Oslo och ryckte loss de båda tavlorna ’Skriet’ och ’Madonna’ från väggen framför förskräckta turister. Målningarna återfanns två år senare och förövarna fick upp till åtta års fängelse för stölden samt skadestånd.
Måndag 7 november 19:00 120 kr
Boka biljetter