LUCIA DI LAMMERMOOR (2 pauser)

3 h och 25 min - 260 kr
”Donizettis Lucia di Lammermoor har sällan varit borta från Metropolitans repertoar under operahusets 137-åriga historia. Med 611 föreställningar hittills överträffar Lucia alla andra italienska belcanto-operor i popularitet, förutom Rossinis komedi Barberaren i Sevilla, som har getts 632 gånger.

Under det första halvseklet av Mets historia var Lucia det oundvikliga visitkortet för tidens mest kända koloratur-sopraner – och det var en tid med en strid ström av lysande virtuosa sångerskor.

En av århundradets mest sensationella sångerskor tog över rollen 1921: den legendariska italienska Amelita Galli-Curci. Galli-Curci var mycket känd, bland annat tack vare hennes bästsäljande skivor och var särskilt känd för sin anmärkningsvärt vackra sångklang.

1931 kom sopranen som skulle dominera Lucias roll de kommande 25 åren. Den franska sopranen Lily Pons var späd, vacker och hade ett extraordinärt övre register. Trots att hon var mindre virtuos rent tekniskt än sina föregångare hade hon mycket charm och publiken älskade henne.

Pons långa regeringstid som Lucia på Met slutade med en fullständig förändring av hur operan betraktades. Maria Callas sjöng bara sex föreställningar på Met 1956 och 1958, men hennes intensiva skådespel, musikalitet och betoning på textens innehåll skapade en kraftfull teaterupplevelse. Lucia kunde inte längre betraktas som lite föråldrad fluff iscensatt för att visa upp en primadonnas virtuositet. Centralgestalten måste ses som en tragisk hjältinna med verkligt emotionellt djup.

Att ta Lucia på allvar blev därefter den rådande attityden hos sångare, dirigenter och regissörer.”

Peter Clark, Met’s Director of Archives
Lördag 21 maj 19:00 260 kr
Boka biljetter