FIRE SHUT UP IN MY BONES (1 paus)

2 h och 40 min - 260 kr
”Kompositören Terence Blanchard och librettisten Kasi Lemmons har skapat den nya operan Fire Shut Up in My Bones, baserad på en memoarbok från 2014. De inspirerades av bokens gripande berättelse om en svart pojke som växer upp som den yngste av fem bröder i en segregerad småstad i Louisiana. Och till deras kredit var de inte skrämda av det.

Memoarförfattaren Charles Blow är skribent för The New York Times. Han berättar om en barndom formad av ständigt våld, ett familjeliv med hård kärlek och ständig turbulens, liksom livslånga trauman efter sexuella övergrepp. Blow tillhandahåller den vuxnes reflektioner i en bok som ofta har kvaliteten hos en biblisk jeremiad.

Blanchard, prisbelönt jazztrumpetare och kompositör av filmmusik, och Lemmons, författare, skådespelerska och regissör, har hittat uppfinningsrika sätt att återberätta Blows historia i nutid och på deras egna villkor, något som var tydligt vid premiären av deras subtilt kraftfulla verk på Opera Theatre of St. Louis. (Detta är Blanchards andra uppdrag för scenen efter Champion 2013.)

Ett smart berättargrepp är att presentera Charles som två olika karaktärer: en ung pojke som heter Char’es-Baby (spelad kärleksfullt och udda av Jeremy Denis) och den 20-årige Charles, (den karismatiske basbarytonen Davóne Tines), som går på ett lokalt universitet. Operan börjar, precis som memoarerna, med en rasande Charles, på en landsväg om natten med mord i sinnet.

Hans kusin Chester har dykt upp igen. Chester våldförde sig på den 7-årige Charles en natt när de delade säng under ett besök. Det är ”bara en lek”, sa Chester (Markel Reed). ”Någon måste dö”, sjunger den äldre Charles i en lång, glödande monolog. ”Och kanske den del av mig som jag föraktar kommer att dö med dig.” Tines är gripande, på en gång skrämmande labil och tragiskt sårbar. Regissören James Robinsons briljant enkla, stämningsfulla uppsättning använder videoprojektioner och rörliga scenerier för att visa husets interiör.

Blanchard har sagt att hans tonsättning inte är en jazzopera, utan en opera i jazz. Hans musik understryker denna beskrivning, här stilfullt dirigerad av William Long. Rastlösa sångrader förändras från klagande lyriska fraser, till våldsamma utbrott, till en stil som verkar vara en jazzens variant av italienskt arioso. När karaktärer sjunger, går trådar av studsande melodier genom orkestern inbäddade i täta, kromatiska harmonier. Blanchard har en förkärlek för att ha grupper av instrument och ackordblock som förstärker och fördubblar sångraderna. Musiken är full av överraskande vridningar och fraser som ofta blir avhuggna.

I boken besöks den plågade Charles varje natt av manliga uppenbarelser. I operan samlas dessa andar till en tvåfaldig kvinnlig karaktär som heter Destiny (Ödet) och Loneliness (Ensamheten), en idé som lätt kunde ha blivit en kliché. Men sopranen Julia Bullock är förtrollande i rollen, och får fram varje känslomässig nyans i musiken. Hennes karaktär kan vara som en lockande men ändå farlig siren, som kallar på Charles. ”Så, du har kommit tillbaka, pojk”, säger hon i inledningsscenen. ”Jag visste att du skulle det”. Men Ödet och Ensamheten är figurer som Charles har skapat av nödvändighet. Och Ödet, som sjungs av Bullock, är också en stärkande röst.

Under de stora, högljudda familjescenerna blir den vuxna Charles som en äldre bror för sitt barn-jag; de sjunger ofta duett. Billie, den hårdhudade mamman (den riviga sopranen Karen Slack), arbetar i en kycklingfabrik för att hålla sin familj med mat och så stabil som möjligt. Hennes otrogne man, Spinner (den ljusröstade tenoren Chaz’men Williams-Ali), är en hopplös familjefar som försöker fortsätta att skitsnacka sig fram för att få Billie med sig. Hon ställer inte upp, och jagar slutligen efter honom med en pistol som hon har redo.

Blanchard och Lemmons går nästan för långt i många introspektiva monologer som ligger farligt nära melodramatisk överlastning. Men Blanchard räddar alltid situationen genom att lyssna in orden och variera musiken. Melodierna flyter från lyriskt vemod till bitska deklamationer; tät storbandssonoritet i orkestern går över i lättare passager understödda av en jazzrytmsektion. Och det finns drag av gospelkörer i kyrkan, blues och under en fest en rytmisk kör av spoken word, knäpp med fingrar och danssteg.

Den dystra avslutningen kommer under Chesters natt med den unge Charles. Genom att inte skildra vad som händer uttryckligen, blir scenen desto starkare. Vi ser kusinerna klä av sig tyst inför läggdags. Sedan vänder de sig mot publiken när Chester beskriver ”leken”.

I boken berättar Blow om smärtsamma utforskningar av maskulinitet och sexuell identitet. Dessa blandade känslor förmedlas effektivt i en drömlik dansscen (Seán Curran är koreograf), operans mest mystiska avsnitt. Över ett stråkparti och långsamt hävande rytmer kramas och dansar Charles hungrigt med både män och kvinnor.

I ett inspirerat ögonblick under sista akten, intar Bullock en annan roll: Greta, en söt student som Charles blir hopplöst förälskad i. Deras passionerade kärleksscen kulminerar i en natt av lyckligt sex. Greta, som verkar oroad, säger att de borde byta hemligheter. Charles berättar för henne om att bli utsatt för övergrepp, och Greta erkänner att hon har ihop det med en annan man. När hon upprört rusar iväg, är Charles orolig över att han drivit henne bort på grund av sin öppenhet – detta är operans mest gripande avslöjande.

Ödet återvänder för att berätta för Charles att det inte finns någon flykt, att man måste vara den man måste vara. Han ringer till sin mamma Billie, som alltid klokt sagt honom, att du inte kan fortsätta bära på allting, att ”ibland måste du låta det ligga kvar på vägen.”

Så i slutet av denna starka opera lär sig Charles att gå vidare genom att komma hem till sin mor.”

Anthony Tommasini, New York Times, efter världspremiären på Opera Theatre of St. Louis
Lördag 23 oktober 19:00 260 kr Boka biljetter

X

Boka biljetter till visning lördag 23 oktober 19:00

Antal biljetter


Ditt namn


Ditt telefonnummer


Din e-postadress